Sfeerfoto

Vanaf 2006 verschenen maandelijkse bijdragen aan de rubriek Eigenwijzer in het Reformatorisch dagblad. Haar werk hiervoor is inmiddels afgesloten. Het is niet meer mogelijk om nieuwe opvoedvragen te laten beantwoorden.

Opvoedvragen

Ruime fantastie of liegen?

Mijn dochtertje (4) heeft een ruime fantasie en regelmatig zegt ze iets dat niet waar is.
Dat vinden wij niet erg als het om haar spel gaat. Maar lastiger is het dat ze soms liegt om onder straf uit te komen. Ze geeft dan haar jongere broertje (2) de schuld van wat zij zelf heeft gedaan. Wij vinden het heel lastig om uit te maken wie bijvoorbeeld iets stuk gemaakt heeft als zij beiden in de kamer waren.

Middagdut weigeren

Onze kleinzoon van bijna drie jaar is een lief en gehoorzaam kind. We hebben echter één probleem: hij wil 's middags niet slapen. Hij huilt zo erg en komt zijn bed weer uit. Hij is wel erg moe. Hoe moeten we dit veranderen?

Altijd de mindere van grote broer

Onze zoon van bijna 4 jaar vindt het moeilijk dat hij altijd drie jaar jonger zal zijn dan zijn broer. De laatste tijd zit hij regelmatig andere kinderen dwars als hij denkt dat niemand kijkt. Hij schopt laarsjes omver, gooit jasjes van de kapstok, duwt een kindje om op de crèche enz. Het lijkt zo achterbaks. Wat kunnen we doen om dit te veranderen? We hebben al veel geprobeerd en toch krijgen we het er niet uit.

Boosheid en ongeduld van ouder

Ik ben geneigd (uit een gevoel van machteloosheid) om met erge boosheid mijn jongens (3 en 5 jaar) bijvoorbeeld te leren met hun mond dicht te eten. Ik ben namelijk snel driftig en ongeduldig en kan me erg aan zulke dingen ergeren, waardoor mijn boosheid plotseling opvlammen kan. Heeft u tips om hiermee om te gaan? Door het opleggen van mijn macht bereik ik waarschijnlijk het tegenovergestelde.

Bemoeien van kinderen met elkaar

Wij hebben vijf kinderen in de leeftijd van 17 tot 6 jaar. De ouderen bemoeien zich met de jongste. De jongste wordt daarom iedere keer boos als hij door de oudere op zijn kop wordt gezeten. Wat doen we hieraan?

Puber en kleedgeld

Onze zoon (14) is vreselijk aan het puberen. Financieel belandden we in een patstelling, daarom zijn we recent gestart met kleedgeld. Maar 30 euro vindt hij te weinig. Hij hanteert een levensstijl die tegen onze ideeën ingaat. We willen niet dat hij de jongere kinderen in ons gezin teveel beïnvloedt. Hoe komen we hier uit?

Broer en zus samen in bad

Ons gezin bestaat uit vader, moeder, zoon (8) en dochter (6).Vorige week mochten ze een keer bij elkaar in bed slapen vanwege de vakantie. Soms mogen ze samen onder de douche en hebben dan de grootste lol. Elkaar inzepen en afspoelen, lachen en gek doen. Tot welke leeftijd kun je dit doen? Wat vertel je wel en niet? We willen geen slapende honden wakker maken.

Puberzoon ontglipt me

Onze zoon van bijna 15 laat zich helemaal niet meer gezeggen. Als hij thuis komt uit school wil hij niet eens dat ik vraag hoe het gegaan is. Hij pakt het liefst zelf wat te drinken, en gaat dan gelijk naar boven. Ik heb het nare gevoel dat hij me ontglipt. Hij is altijd bezig met zijn computer die sinds kort op zijn kamer staat. Van mijn man krijg ik geen steun, die geeft hem overal zijn zin in. Overigens hebben we wel een goed huwelijk.

Pubergedrag

Onze zoon van 14 heeft zijn handen erg los aan zijn lijf en vraagt vreselijk veel aandacht. Hij bemoeit zich overal mee en gaat overal tegen in, terwijl ik omgekeerd mezelf niet met hem mag bemoeien. Te laat is ontdekt dat hij speciaal onderwijs had moeten krijgen. Op school (LWO ) gaat het nu behoorlijk goed maar thuis is hij moeilijk te bereiken en te corrigeren. Vaak reageren we negatief op hem, terwijl hij ook wel positieve dingen heeft. We vinden dit pubergedrag zo moeilijk!

Omgaan met teleurstelling - jong kind

Onze zoon (7) kan slecht omgaan met teleurstellingen. Hij wordt snel boos en blijft vaak lang mokken. Ook is hij snel jaloers op zijn broertje (6) en doet hem pijn. Als we hem corrigeren, heeft hij altijd een weerwoord. hoort dit gedrag bij zijn leeftijd? We proberen hem extra aandacht te geven, maar dan hebben we het idee dat we zijn broertje tekort doen.

Te weinig zelfvertrouwen - jong kind

Onze zoon (6) begint niet gemakkelijk aan nieuwe dingen en geeft snel op als iets niet direct lukt. Ook is hij erg gevoelig voor kritiek van anderen en zal niet snel tegen iemand ingaan. Dit heeft volgens ons allemaal te maken met weinig zelfvertrouwen. Hoe kunnen we dit verbeteren?

Zelfstandig aankleden

Vanaf wanneer kunnen kinderen zelfstandig dingen doen zoals aankleden, zelf schoenen uitdoen etc. Kunnen kinderen ook te gemakzuchtig zijn? Het is prettig als ik niet alles voor mijn zoon (3) hoef te doen. Zeker niet als iemand zegt: "Oh, kan hij dat nog niet? Mijn zoon kon dat al lang op die leeftijd!"

Slaapproblemen

Onze dochter van bijna 6 jaar komt heel vaak haar bed uit omdat ze bang is voor allerlei kleuterfantasieën, b.v. een haai die op haar kamer zwemt. Het liefst kruipt ze dan bij ons in bed. Ze valt dan niet meer in slaap en huilt de hele familie wakker. En met een beetje pech ook de buren.

Hoogbegaafdheid

Wij hebben het vermoeden dat onze zoon, net 3 jaar, hoogbegaafd is. Via het consultatiebureau is hij onlangs getest door een orthopedagoog die constateerde dat hij in vergelijking met andere kinderen emotioneel en verstandelijk zijn leeftijdgenoten ver vooruit is. Het consultatiebureau raadt ons de peuterspeelzaal aan. Wij houden hem liever thuis tot hij naar school gaat. Is dit verstandig?

Zelfbevrediging jong kind

Onze dochter van 4 jaar lijkt zichzelf te bevredigen. Ze doet het op diverse plaatsen. In de klas. Zelfs op straat. Ze gaat er dan uitgebreid voor liggen. De jeugdarts adviseert om af te spreken dat ze het alleen op haar kamer mag doen. Daar heb ik moeite mee. Gaat dit gedrag vanzelf over?

Bemoeien met andermans opvoeding

We weten allemaal dat opvoeden erg moeilijk is. We zijn een gezin met vijf kinderen tussen twaalf en twintig jaar en proberen net als iedereen de kinderen zo goed mogelijk op te voeden volgens Gods woord: niet al te rechtvaardig en niet al te goddeloos. Waar we tegenaan lopen is dat andere ouders ons soms opbellen en zich bemoeien met onze standpunten. Ik zou willen adviseren om niet jezelf niet met andermans problemen te bemoeien.

Roos mág boos worden

Wij horen vaak ouders zeggen dat ze zoveel moeite hebben met hun kind omdat het zo boos wordt. Wij herkennen dat totaal niet bij onze dochter (9). Ze is een lief en volgzaam meisje dat altijd klaar staat voor anderen. Is het voor haarzelf wel goed dat ze nooit echt boos wordt?

Seksuele voorlichting

Ik wil graag voorkomen dat mijn kinderen (7, 5, en 2 jaar) via de straat of de media voorgelicht worden. Op welke leeftijd kan welke voorlichting geven? Zijn er verantwoorde voorlichtingsboekjes op de markt? Hoe wapen ik ze tegen kinderlokkers?

Trauma opsporing verzocht

Ons dochtertje (10) heeft bij het vriendinnetje dat alleen thuis was, Opsporing Verzocht bekeken via Uitzending Gemist. Ze zagen drie keer over beelden van een meisje dat 's avonds laat van de fiets werd getrokken de bosjes in. 's Avonds kon ze niet slapen en vertelde ze alles. Probleem is nu dat ons kind niet meer durft in te slapen. Kunnen we haar beter bij een jonger broertje op de kamer leggen zodat ze zich veiliger voelt?

Ongewenste liefdesrelatie

Onze dochter (19) heeft een relatie met een man (30). Wij hebben grote bedenkingen bij deze relatie omdat hij zijn afspraken niet nakomt en zichzelf nogal in het middelpunt stelt. Daarbij komt dat hij geen christen is. Ook is hij af en toe dronken. Hoe gaan wij hier als ouders mee om?

Puber bouwt eigen kasteel

Wij zien dat onze dochter (13) in de puberteit komt en ineens afstand gaat nemen van alles wat we haar hebben voorgehouden. Ze heeft kritiek op van alles: kerkgang, onze manier van omgaan met media, onze opvattingen over kleding en ga zo maar door. We verliezen alle grip op haar. Wat kunnen we doen?

Weglopen van strafplek

Wij sturen onze zoon (3 jaar) naar 'strafplaats' als hij het al te bont maakt. Soms eventjes als time-out. Soms langer als hij dingen kapot heeft gemaakt. Het probleem is alleen dat hij steeds weg loopt van die nadenkplaats. Hoe zorgen we ervoor dat hij er blijft? En wat zijn passende straffen voor een peuter?

Liefde versus verwennen

Mijn dochter van twee is een vrolijk kind dat gemakkelijk in de omgang is en altijd lacht en danst. Ze krijgt veel positieve aandacht. Ik merk dat mensen haar erg leuk vinden. Kan dat ook schadelijk zijn? Anders gezegd: kan een kind ook teveel liefde krijgen?

Fantasievriendje

Mijn dochter, Toos, is 7 jaar en heeft een pop met de naam Fleur. Toos doet alsof haar pop een vriendin of zusje is en vertelt dat Fleur haar 's nachts wakker houdt en dat Fleur jarig is. Dit wekt soms ergernis bij haar oudere broer van 10, en ook bij ons als ouders. Hoe lang moeten we meegaan in haar fantasiewereld en wanneer moeten we haar proberen in de 'werkelijke wereld' te laten leven?

Time-outprocedure

Ik hoor wel eens dat de time-out een goede maatregel is om vervelend gedrag van je kind te doorbreken zonder dat je al te streng straft. Helaas heb ik niet de ervaring dat de time-out werkt. Mijn kind gaat niet beter luisteren en gaat gewoon weer door met klieren zodat ik toch die strengere straf moet geven. Hoe kan ik ervoor zorgen dat het beter gaat?

Zelfredzaamheid

Onze zoon van 9 jaar zegt erg gemakkelijk dat hij iets niet kan. Hij kan niet alleen naar school, kan nog geen boodschap halen in de winkel die dichtbij is. Het werkt niet om hem te zeggen dat hij zich niet moet aanstellen en het gewoon moet gaan doen. Hij kan dan helemaal in de stress schieten en zich helemaal aan mij vastklampen. Hoe zorg ik ervoor dat hij wat zelfredzamer wordt?

Slaapproblemen tiener

Onze zoon (15) heeft problemen met slapen. Hij gaat meestal rond negen uur, half tien naar bed, maar ligt dan vaak lang wakker. Vaak staat hij moe op omdat hij gewoon niet genoeg nachtrust krijgt. Hij presteert niet goed op school en is vaker kort aangebonden. Wat kunnen we doen om hem beter te laten slapen?

Opstandige puber

Onze zoon van 15 jaar is erg opstandig. Hij gaat in tegen bijna tegen alles wat wij zeggen. Niets is goed, hoe aardig je het ook probeert. Het lijkt wel alsof wij lucht zijn, want hij gaat gewoon zijn eigen gang. We maken ons zorgen over zijn vrijetijdsbesteding, vooral met zijn vrienden. Hem erop aanspreken helpt niet. We zijn in een negatieve cirkel beland. Hoe kunnen wij het nog goed doen?

Continu aandachtvragende peuter

Wij zijn een jong gezin met drie kleine kinderen in de leeftijd van 1 tot 3,5 jaar. Onze oudste vraagt ontzettend veel aandacht en wil mij continu betrekken bij wat ze doet. Ik word er soms wanhopig van. Hoe kan ik haar duidelijk maken dat ze tevreden met zichzelf moet zijn en niet steeds moet verwachten dat mama er voor haar is? Is het reëel te verwachten dat ze een tijdje geconcentreerd speelt?

Sociale vaardigheidstraining

De leerkracht heeft voor onze dochter van 9 jaar een sociale vaardigheidstraining (sova-training) geadviseerd. Ze voelt zich vaak alleen en is gevoelig voor wat andere kinderen van haar vinden. Ze trekt zich iedere opmerkingen persoonlijk aan. Ook vindt ze het moeilijk om met zijn drieën te spelen. Ze kan ook hevig teleurgesteld zijn als een afspraakje niet door gaat. Kan een sova-training effectief zijn? Ik kijk het liever even aan of is dit niet verstandig?

Scheidingsangst op school

Mijn dochtertje van 5 jaar heeft moeite om mij te scheiden als ik haar in de klas breng. De helft van de keren breng ik haar zelf met de auto omdat ik dat combineer met werk en boodschappen doen; de andere keren gaat ze met de bus naar school. Ik vind het leuk om de werkjes te bekijken, maar vind het lastig dat ze me achterna rent als ik weg wil gaan. Moet ik strenger zijn? Als de juf het ziet, helpt die haar er doorheen, waarna ik wel weg kan gaan.

Bekaf door kleuter

De laatste tijd kan ik weinig meer genieten van onze zoontjes van 2 en bijna 4 jaar. Ik heb voor mijn idee geen vat meer op het gedrag van de oudste. Ik mopper veel, ga soms schreeuwen en geef hem soms een tik terwijl ik dat altijd ten strengste afkeurde. Graag krijg ik adviezen om met hem om te gaan.

Zelfverloochening tegenover voor jezelf opkomen

Hoe leg je aan een kind uit wat de zelfverloochening inhoudt? Dat je niet altijd op je strepen hoeft te staan, maar ook wel eens de minste moet kunnen zijn. Heeft dit iets te maken met gevoel van eigenwaarde en het kunnen aangeven van eigen grenzen?

Stel grenzen aan smartphone

Onze zoon (13 jaar) wil dolgraag een smartphone kopen voor het geld van zijn verjaardag. Wij hebben hierbij grote bedenkingen. Je kunt met zo'n telefoon vrij het internet op en wij hebben daar dan totaal geen toezicht meer op. Wat is verstandig? Wat hij zegt klopt: al meerderen in zijn klas hebben zo'n ding. Is het wijs om te blijven verbieden?

Angst voor harde geluiden

Ons zoontje van net drie jaar is erg bang voor harde geluiden. Hij huilt dan heel hard en roept dat hij naar bed wil, ook al is het midden op de dag. Hij is al lange tijd bang voor geluiden van boormachines, heggenschaar, bladblazer, brommers, etc. We weten niet meer hoe we er mee om moeten gaan. M'n geduld raakt soms op, ik kan me bijna niet bewegen want hij plakt als stroop aan m'n lijf.

Mama, is ben bang!

Mijn dochter (6 jaar) is vaak bang voor dingen. Bijvoorbeeld voor de hond bij de buren. Maar ook bijvoorbeeld om een hand te geven als we familie ontmoeten. Hoe kunnen we het beste met haar angsten omgaan?

Begeleiding rond dood en ziekte

Hoe vertel ik mijn 5-jarige dochter dat haar 4-jarige nichtje ernstig ziek is en uiteindelijk zal overlijden? Laten we haar de dode zien? Nemen we haar mee naar een begrafenis?

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer

Sluiten