Reformatorisch Dagblad
... Wat ons zelfbeeld met ons doet, wordt helder neergezet in dit boek... Intirigerende inhoud ... een ferme helpende hand bij het nadenken over het beeld dat we van onszelf en van anderen hebben ...
Ons zelfbeeld is ongrijpbaar. Hoe komt het toch dat de ene persoon een positief zelfbeeld heeft en stevig in zijn schoenen staat en een ander helemaal niet? Waar zit dat raadsel dat eigenwaarde heet? Hoe kom je aan zelfvertrouwen? Wat en wie geeft je het gevoel dat je er mag zijn zoals je bent?
In mijn werk als psycholoog spreek ik regelmatig over dit onderwerp. Bij veel psychische klachten speelt een negatief zelfbeeld een rol. Wat me in behandelingen opvalt, is dat bij de een het zelfbeeld vrij snel evenwichtiger kan worden en dat het bij een ander veel lastiger is. Hoe komt dat?
In dit boek ga ik in op de vorming van het zelfbeeld en wat je kunt doen om een negatief zelfbeeld meer realistisch te maken. Daarvoor geef ik praktische handvatten. Maar meer nog dan een praktisch boek is het een weerslag van een zoektocht.
Mijn grote vraag was: wat is een christelijke manier om tegen jezelf aan te kijken? Vanuit de psychologie klinken boodschappen als: het zoeken naar kracht in jezelf, in je kracht komen, je ware zijn ontdekken, jezelf ontplooien en assertief zijn ... Maar in de Bijbel lees ik een andere boodschap. Daar gaat het over nederigheid en ootmoedigheid als belangrijke eigenschappen, over een gevallen mens die niets goeds meer doet, over Gods toorn over de zonde, over onwaardigheid, over totale afhankelijkheid van Gods genade, over dienen als hoogste roeping.
In dit spanningsveld tussen psychologie en theologie zoek ik naar antwoorden. Wat is er te zeggen over het zelfbeeld voor mensen die (nog) niet kunnen geloven dat er verzoening is voor hun zonden? Hoe mogen zij tegen zichzelf aan kijken? Mogen zij zich aanvaard weten en mogen zij zichzelf aanvaarden? En hoe zit dat met mensen die dat wél kunnen geloven? Is het als christen belangrijk om positief over jezelf te denken?
Ik heb niet de pretentie om alle antwoorden te geven. Maar hopelijk biedt dit boek wel een hulp om als christen een goede levenshouding te vinden.
... Wat ons zelfbeeld met ons doet, wordt helder neergezet in dit boek... Intirigerende inhoud ... een ferme helpende hand bij het nadenken over het beeld dat we van onszelf en van anderen hebben ...
Dit boek lijkt mij van grote waarde voor ouders en allen die bij het (kerkelijk) pastoraat betrokken zijn en ook in het onderwijs (o.a. mentorgesprekken).
'Goed dat je er bent' is een aanrader voor (opvoeders van) tieners. Op een toegankelijke manier belicht Brons het thema zelfbeeld. Ze geeft praktische adviezen. De gecombineerde benadering vanuit psychologie en gereformeerde theologie geeft het boek nog meer waarde.
Het boek bevat 11 hoofdstukken, twee bijlagen, een notenapparaat en een literatuurlijst, voor verdere studie en een register met kernwoorden, die behandeld worden. Het is ook geen boek om in één adem uit te lezen, maar een handboek, met veel praktische voorbeelden.
... De betrokkenheid op haar cliënten en de ervaring met het onderwerp straalt van elke bladzij...
... Sarina biedt met haar boek een waardevolle aanvulling op de bestaande Christelijke literatuur over het zelfbeeld. Ze neemt de lezer mee in haar persoonlijke zoektocht...
Een aanrader voor de (gereformeerde) christen... De onbevangen erkenning van het 'been van het doen' vond ik verrassend. Deze leeservaring wordt nog versterkt door het openhartige laatste hoofdstuk ... Tegelijkertijd spoort zij de lezer aan om óók te leunen op het been van het zijn...
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer