Boeken

Goed dat je er bent | Blozen mag | Ruimte door regels | Niet los verkrijgbaar | Kijk eens naar jezelf

Goed dat je er bent - 3e druk

Sarina Brons: Goed dat je er bentOns zelfbeeld is ongrijpbaar. Hoe komt het toch dat de ene persoon een positief zelfbeeld heeft en stevig in zijn schoenen staat en een ander helemaal niet? Waar zit dat raadsel dat eigenwaarde heet? Hoe kom je aan zelfvertrouwen? Wat en wie geeft je het gevoel dat je er mag zijn zoals je bent?

In mijn werk als psycholoog spreek ik regelmatig over dit onderwerp. Bij veel psychische klachten speelt een negatief zelfbeeld een rol. Wat me in behandelingen opvalt, is dat bij de een het zelfbeeld vrij snel evenwichtiger kan worden en dat het bij een ander veel lastiger is. Hoe komt dat?

In dit boek ga ik in op de vorming van het zelfbeeld en wat je kunt doen om een negatief zelfbeeld meer realistisch te maken. Daarvoor geef ik praktische handvatten. Maar meer nog dan een praktisch boek is het een weerslag van een zoektocht.
Mijn grote vraag was: wat is een christelijke manier om  tegen jezelf aan te kijken? Vanuit de psychologie klinken boodschappen als: het zoeken naar kracht in jezelf, in je kracht komen, je ware zijn ontdekken, jezelf ontplooien en assertief zijn ... Maar in de Bijbel lees ik een andere boodschap. Daar gaat het over nederigheid en ootmoedigheid als belangrijke eigenschappen, over een gevallen mens die niets goeds meer doet, over Gods toorn over de zonde,  over onwaardigheid, over totale afhankelijkheid van Gods genade, over dienen als hoogste roeping.

In dit spanningsveld tussen psychologie en theologie zoek ik naar antwoorden. Wat is er te zeggen over het zelfbeeld voor mensen die (nog) niet kunnen geloven dat er verzoening is voor hun zonden? Hoe mogen zij tegen zichzelf aan kijken? Mogen zij zich aanvaard weten en mogen zij zichzelf aanvaarden? En hoe zit dat met mensen die dat wél kunnen geloven? Is het als christen belangrijk om positief over jezelf te denken?

Ik heb niet de pretentie om alle antwoorden te geven. Maar hopelijk biedt dit boek wel een hulp om als christen een goede levenshouding te vinden.

Een aanrader voor de (gereformeerde) christen... De onbevangen erkenning van het 'been van het doen' vond ik verrassend. Deze leeservaring wordt nog versterkt door het openhartige laatste hoofdstuk ... Tegelijkertijd spoort zij de lezer aan om óók te leunen op het been van het zijn...
De Waarheidsvriend

... De betrokkenheid op haar cliënten en de ervaring met het onderwerp straalt van elke bladzij...
Criterium

... Sarina biedt met haar boek een waardevolle aanvulling op de bestaande Christelijke literatuur over het zelfbeeld. Ze neemt de lezer mee in haar persoonlijke zoektocht...
Eleoscript

... Wat ons zelfbeeld met ons doet, wordt helder neergezet in dit boek... Intirigerende inhoud ... een ferme helpende hand bij het nadenken over het beeld dat we van onszelf en van anderen hebben ...
Reformatorisch Dagblad

Blz: 224 pag,  prijs € 18,50 

> Bestellen

> Naar boven 

Blozen mag - 6e, geactualiseerde en uitgebreide druk

Met kinderen praten over seksualiteit

Open en eerlijk in gesprek met je kinderen over seksualiteit? Het kán, en dit boek helpt ouders daarbij.

De seksuele opvoeding hoort bij de totale opvoeding. Er bestaat er veel onzekerheid en schaamte over dit onderwerp. Toch is het gesprek hierover broodnodig, want kinderen en jongeren hebben informatie nodig over seksualiteit. Dit boek helpt daarbij.
In dit boek laat Sarina Brons met praktijkvoorbeelden zien dat het kan: open en eerlijk praten zonder dat seksualiteit beladen of platvloers wordt. Ze laat zien hoe de Bijbel spreekt over seksualiteit. Ze gaat in op de seksuele ontwikkeling van kinderen, de seksualisering van de maatschappij, de leugens van de media, de bijzondere periode van de puberteit en het doorgaande gesprek als kinderen ouder worden. Sarina Brons geeft steeds concrete handvatten voor gesprekken met jonge en oudere kinderen.

Ter gelegenheid van de verschijning van de 6e druk verscheen een interview met Sarina op CIP.nl

… Blijf praten, al is het blozend. De auteur schrijft helder en niet opdringerig, maar juist ondersteunend… een geweldig boek dat iedere ouder al bij de geboorte van zijn kind zou moeten aanschaffen.
Nederlands Dagblad

…erin geslaagd een helder, concreet en praktisch handboek te schrijven dat ouders in elke leeftijdsfase van hun kind kan helpen. Juist door zo vroeg mogelijk dit soort informatie op kinderlijk niveau te geven, voorkom je een sfeer van geheimzinnigheid en gêne.
Reformatorisch Dagblad

…een leuk, eerlijk en praktisch boek. Ze schrijft open en vanuit een christelijke visie over alle denkbare situaties in het gezin. Met trefwoordenregister achterin. Een aanrader!
Aan de hand

… heel praktisch … heel duidelijk … steengoed boek … Het was nieuw voor me dat een kind nooit te jong is voor seksuele opvoeding … geen kwestie van voorlichting, maar het is echt opvoeding. > Lees meer
Lezerspanel

Blz: 223 pag. Prijs: € 18,50

> Bestellen

> Naar boven 

Ruimte door regels - 3e druk

Grenzen stellen in de opvoeding

Opvoeden mag weer

Paul is net 4 jaar geworden. Paul is supergewenst. Toen hij geboren werd, was duidelijk dat hij de grote liefde van zijn moeder was. Het was Paul voor en Paul na, alles draaide om haar fantastische mannetje. Het spreekt voor zichzelf dat hij in alles zijn zin krijgt. Zij had lang gewerkt, dus hij krijgt wat zijn hartje begeert.
Paul wordt een ergerlijk jochie. Als Paul en zijn moeder ergens op bezoek zijn en Paul laat zich niet corrigeren, dan lacht zijn moeder maar wat. De eerste dag op school is een drama. Ineens is Paul niet meer het middelpunt van de wereld. De juf heeft niet veel aandacht voor hem. Hij mag ook een heleboel dingen niet. Hiermee heeft hij nooit leren omgaan. Pauls wereld stort in.

Een kind zonder grenzen in de opvoeding heeft het niet getroffen. In Ruimte door regels maakt Sarina Brons duidelijk hoe belangrijk, veilig en waardevol het stellen van grenzen voor je kind is. Alle belangrijke elementen komen daarbij aan de orde, zoals belang, doel en uitwerking van grenzen, de moeite om grenzen te stellen en de verhouding tussen grenzen, liefde en verantwoordelijkheid.
Steeds met duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen in de tekst wil de auteur ouders daarnaast laten nadenken over hun eigen keuzes en oplossingen.
Ze bemoedigt ouders met haar visie dat grenzen je kind helpen om op een goede manier groot te worden.

… waarin ze op een prettige toon duidelijk maakt hoe belangrijk regels zijn voor een kind. …  Steeds met een duidelijke uitleg, adviezen en tips. Door middel van prikkelende vragen laat Brons je nadenken over je eigen keuzes en oplossingen. > Lees meer
Oudersonline

… boek voor “gewone ouders” en “gewone gezinnen”.  Met talloze voorbeelden  …  voor elke ouder herkenbaar … concrete adviezen … stelt zich solidair op met alle ouders die het beste voor hun kind zoeken.
Reformatorisch Dagblad

… De ruimte die regels geven is niet benauwend, maar biedt juist ruimte – vrijheid… Het boek bevat veel voorbeelden, tips en prikkelende vragen. Geen straf om te lezen!
Oogst

Blz: 184 pag.Prijs: € 18,50

> Bestellen

> Naar boven 

Let op: liefde!

Let op! LiefdeSeksualiteit is iets speciaals. Hoe geef je het als jongen of als meisje een goede plek in je leven? In dit boek kun je lezen over Gods plan voor jou met seksualiteit. Ook vind je er allerlei wetenswaardigheden over liefde en seksualiteit. Met seks is het ook wel oppassen geblazen. Daarom lees je in dit boekje onder andere ook over zelfbevrediging, porno en losse seksuele contacten.
Wist je dat seksualiteit alles met jouw persoon te maken heeft en dat het een geweldig geschenk is?

Voor jongeren vanaf 14 jaar.

Blz: 150 pag. Uitverkocht als gedrukt boek. Wel beschikbaar als e-book voor € 7,49

> Bestellen

> Naar boven 


Niet los verkrijgbaar

Over liefde en seksualiteit

Niet los verkrijgbaarDeze brochure vormt voor jongeren én ouders een uitnodigende opstap tot een goed gesprek.

Jongeren komen op hun weg verschillende boodschappen tegen als het gaat om seksualiteit. In deze brochure gaat Sarina in op de Bijbelse richtlijnen. God heeft een wijze bedoeling om seksuele gemeenschap te reserveren voor het huwelijk. Er komt onder meer aan de orde dat het voor jongeren niet gemakkelijk is om hun verlangens te beheersen; dat er grote verschillen zijn tussen jongens en meisjes en dat er allerlei aanvallen onderweg zijn om de gave van seksualiteit naar beneden te halen. Ze geeft concrete handvatten om de juiste koers in het oog te houden. In deze brochure worden jongeren bemoedigd om zichzelf rein te bewaren binnen en buiten verkeringstijd.

Voor jongeren vanaf 16 jaar

Uitverkocht

> Naar boven 

Kijk eens naar jezelf

De tienertijd is een periode vol beweging. Zowel lichamelijk als psychisch zijn er tal van veranderingen. Uiterlijk ga je er steeds meer volwassen uitzien. Je krijgt meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid en je gaat op zoek naar een eigen identiteit. Veel jongeren hebben in deze periode te maken met gevoelens van eenzaamheid, onbegrepenheid en minderwaardigheid.

Dit boek is bedoeld als een handreiking in deze vaak zo verwarde periode. Vanuit Bijbels perspectief komen veel praktische vragen, ook over seksuele rijping, uitgebreid aan de orde. De aansprekende tekst wordt ondersteund door verhelderende illustraties en figuren.

Voor jongeren vanaf 13 jaar

Uitverkocht

> Naar boven